sábado, 24 de febrero de 2018

Els cinc regnes de la natura


Hi ha éssers vius que estan formats per una sola cèl·lula per això els anomenem unicel·lulars. Son tant petits que només els podem veure amb microscopis molt potents.


Protoctists: Són molt petits, medeixen al voltant de 100 nm, una dècima part d’un bacteri. Per tant, els hem d’observar a través del microscopi electrònic. Les algues són protoctists.





Moneres: Són els primers éssers vius que van poblar la Terra, és a dir, els més vells que coneixem!  A més, són tan “forts” que poden viure en pràcticament qualsevol indret de la Terra, fins i tot en les pitjors condicions ambientals, com per exemple en àrees amb temperatures extremes o en grans profunditats oceàniques. Un exemple de moneres són els bacteris.

La majoria dels éssers vius, però, estan formats per moltíssimes cèl·lules;
per això diem que són pluricel·lulars. Són pluricel·lulars els animals, les plantes i els fongs.


 
Els animals: Es poden desplaçar i s’alimenten d’altres éssers vius. Les papallones, els gats i els pardals són animals. Les persones també som animals, però som uns animals molt especials perquè tenim capacitats úniques: caminem amb l’esquena recta i sobre dues cames, tenim molt bona habilitat amb les mans, fem invents, parlem i escrivim, creem música, domestiquem animals...






Les plantesNo es poden desplaçar lliurement i no s’alimenten d’altres éssers vius, sinó que es fabriquen l’aliment a partir de l’aigua, l’aire, la llum del sol i les sals minerals. Un pi, un clavell i un enciam són plantes. 










Els fongs: Tampoc no es poden desplaçar, però no són plantes perquè no es fabriquen l’aliment sinó que s’alimenten d’altres éssers vius molt petits o de restes de plantes. Els bolets que creixen al bosc són la part externa d’uns fongs. També són fongs les floridures que creixen a la fruita o al pa. 





No hay comentarios:

Publicar un comentario