miércoles, 28 de febrero de 2018

Calendari de les dones

Hola a tots i totes, 

Aquesta setmana hem començat a elaborar el calendari de les dones. Aquest és un repte col·laboratiu que s'està fent en altres centres per a treballar la igualtat i compartir experiències. 

La idea és que l'alumnat cerque amb ajuda del professor:

  • Dones destacades en qualsevol camp.
  • Fets importants que hagen protagonitzat dones.
  • Moments rellevants en la lluita per la igualtat de gènere.
  • Dones importants en la vida de cada alumne (mares, àvies...)

Cada dona correspondrà amb un dia de 2018: Naixement de la protagonista o dia de l'esdeveniment rellevant. Per elaborar el calendari, es retalla una quartilla del color assignat a cada categoria (Escriptores, artistes, científiques... i "La meua història"). Després els alumnes dibuixen, a la seua manera, un retrate de la protagonista o fet important i una breu ressenya. Per últim, s'enganxa la fitxa en el dia corresponent en el mega calendari col·laboratiu. 

Més info sobre el projecte

Dones

martes, 27 de febrero de 2018

sábado, 24 de febrero de 2018

Las divisiones con ABN

Hola chic@s,

Esta semana vamos a empezar a trabajar las divisiones. Sabemos que Dividir es la operación de cálculo más complicada que hay, pero no os preocupéis, porque este año os vamos a enseñar una forma muy divertida y sencilla de dividir utilizando el método ABN.

Algun@s que ya conocéis la forma tradicional y la tenéis dominada, podréis elegir la forma que más os guste para realizar las divisiones.

Aquí tenéis unos vídeos explicativos para que podáis repasar en casa los pasos a seguir. En clase lo vamos a trabajar bastante durante este trimestre. Veréis que rápido aprendemos este método y nos lo pasamos pipa resolviendo las divisiones.

Divisiones método ABN:

 Método ABN paso a paso (Familias):

Para los más atrevidos, os dejo aquí una actividad interactiva en la que podéis poner en práctica vuestros conocimientos sobre el método. ¡Ánimo!





Els cinc regnes de la natura


Hi ha éssers vius que estan formats per una sola cèl·lula per això els anomenem unicel·lulars. Son tant petits que només els podem veure amb microscopis molt potents.


Protoctists: Són molt petits, medeixen al voltant de 100 nm, una dècima part d’un bacteri. Per tant, els hem d’observar a través del microscopi electrònic. Les algues són protoctists.





Moneres: Són els primers éssers vius que van poblar la Terra, és a dir, els més vells que coneixem!  A més, són tan “forts” que poden viure en pràcticament qualsevol indret de la Terra, fins i tot en les pitjors condicions ambientals, com per exemple en àrees amb temperatures extremes o en grans profunditats oceàniques. Un exemple de moneres són els bacteris.

La majoria dels éssers vius, però, estan formats per moltíssimes cèl·lules;
per això diem que són pluricel·lulars. Són pluricel·lulars els animals, les plantes i els fongs.


 
Els animals: Es poden desplaçar i s’alimenten d’altres éssers vius. Les papallones, els gats i els pardals són animals. Les persones també som animals, però som uns animals molt especials perquè tenim capacitats úniques: caminem amb l’esquena recta i sobre dues cames, tenim molt bona habilitat amb les mans, fem invents, parlem i escrivim, creem música, domestiquem animals...






Les plantesNo es poden desplaçar lliurement i no s’alimenten d’altres éssers vius, sinó que es fabriquen l’aliment a partir de l’aigua, l’aire, la llum del sol i les sals minerals. Un pi, un clavell i un enciam són plantes. 










Els fongs: Tampoc no es poden desplaçar, però no són plantes perquè no es fabriquen l’aliment sinó que s’alimenten d’altres éssers vius molt petits o de restes de plantes. Els bolets que creixen al bosc són la part externa d’uns fongs. També són fongs les floridures que creixen a la fruita o al pa. 





Kahoot

Hoy hemos evaluado en clase nuestros conocimientos sobre las comunidades autónomas, las provincias y los ríos más importantes de España a través de una herramienta digital muy divertida, el Kahoot. Ha sido muy interesante y motivador, porque después de cada respuesta recibíamos la información inmediata para saber si era correcta o no.

  Kahoot

miércoles, 21 de febrero de 2018