Durante esta semana vamos a empezar a trabajar las fracciones. Como aprenderemos diferentes aspectos de las fracciones, aquí os dejo una serie de actividades interactivas para que podáis repasar o ampliar vuestros conocimientos.
El concurso lo haremos en parejas. Son 6 niveles los que tenéis que ir superando. El concurso consiste en realizar las divisiones que se os plantean siguiendo el método ABN, al principio son sencillas, pero luego se complica más.
Por cada nivel que superéis, conseguiréis un punto en ClassDojo. Para acceder al concurso, sólo tenéis que clickar en el siguiente enlace y ya podréis empezar a jugar.
Després de la fantàstica excursió que vam realitzar a cala cantalars, ara és el moment de que feu el producte final del projecte: Un site col·laboratiu. Com que ja coneixeu l'eina, podeu aprofitar totes les possibilitats que vos presenta i fer una super presentació.
El site ha de tenir la següent informació com a mínim:
1) Informació sobre el litoral.
2) Informació sobre la flora.
3) Informació sobre la fauna.
4) Informació sobre la ruta.
Si vos dóna temps, podeu ampliar la informació amb moltes més coses que vos interessen.
Una vegada hem elaborat tots els grups el Site, els penjarem tots a la nostra classe de Medi Natural en Classroom i haurem de fer una valoració del Site d'un dels grups.
El taller que vamos a realizar en clase va a consistir en elaborar un Visual Thinking sobre la mujer científica que hemos trabajado en nuestras clases. Para ello, aquí tenéis una página web donde encontraréis toda la información necesaria para elaborar vuestro mapa visual.
Sólo tenéis que clickar en la mujer científica de vuestra clase y ponerse a dibujar.
Si necesitáis inspiraros, en la columna de la izquierda encontraréis el muro de inspiración donde hay muchos ejemplos.
Aprenem a utilitzar una nova ferramenta digital. En aquest cas, els Sites de Google. S'utilitza per a la creació de pàgines web.
Aquesta aplicació permet crear un lloc web o una intranet d'una forma tan senzilla com editar un document. Amb Google Sites podem reunir en un únic lloc i d'una forma ràpida informació variada, inclosos vídeos, calendaris, presentacions, arxius adjunts i text.
Hem començat creant pàgines web relacionades amb la biografia de cadascú, de manera que anirem a poc a poc familiaritzar-nos amb les possibilitats que ofereix l'aplicació. L'objectiu és arribar a dominar-la per crear el producte final del projecte de Medi Natural "Els éssers vius", on crearem un Site sobre les plantes que tenim al nostre entorn.
Aquí tenéis una página muy interesante para trabajar los problemas. Hay muchísimos problemas y de diferentes niveles. Os recomiendo que lo probéis porque os ayudará a practicar y mejorar nuestra capacidad para resolver problemas. ¡Ánimo!
A partir de demà comencem a descobrir moltes coses sobre el món de les plantes. Al llarg d'aquestes setmanes, descobrirem les seues parts, els diferents tipus de plantes, com s'alimenten i com es reprodueixen. Utilitzarem una pàgina on treballarem tota la informació i realitzarem alguns experiments i complementarem aquest treball amb la realització d'activitats i tasques a través de Classroom.
Los superreporteros vuelven con más reportajes. En esta ocasión, Diego y Elías nos presentan de una forma muy clara como dividir siguiendo el método ABN.
El aumentativo es una palabra que se forma añadiéndole a la palabra original una terminación especial para indicar su gran tamaño.
Las terminaciones que se utilizan pueden ser muy variadas, por ejemplo: “-on”, “-ona”, “-azo”, “-aza”, “-ote”, “-ota”.
Muchacho – muchachote
Barca – barcaza
Butaca – butacón
Golpe – golpetazo
Palabra – palabrota
Mujer -mujerona
El diminutivo es una palabra que se forma añadiéndole a la palabra original una terminación especial para indicar su pequeño tamaño.
Las terminaciones que se utilizan pueden ser muy variadas, por ejemplo: “-ito”, “-ita”, “-illo”, “-illa”.
Camión – camioncito
Pelota – pelotita
Palo – palillo
Mesa – mesilla
A la hora de escribir diminutivos y aumentativos tendremos muchas posibilidades, no siguiendo una regla fija.
Vemos como el aumentativo de mujer no solo es mujerona, sino que también podemos usar mujerzota, por ejemplo.
Lo mismo pasa en el caso del diminutivo, siendo igualmente válido mujercita y mujercilla.
Ahora juega
Hola a tod@s, os dejamos un par de vídeos sobre la metáfora, la comparación y la hipérbole.
La metáfora y la comparación
La hipérbole
Después de ver los vídeos juega a inventar tus propias metáforas, comparaciones e hipérboles.
Aquí vos deixem una activitat Jclic molt completa per treballar les paraules agudes. Si sou capaços de completar totes les activitats, estic convençut que mai oblidareu com accentuar les paraules agudes. ¡Ànims!
Aquesta setmana hem començat a elaborar el calendari de les dones. Aquest és un repte col·laboratiu que s'està fent en altres centres per a treballar la igualtat i compartir experiències.
La idea és que l'alumnat cerque amb ajuda del professor:
Dones destacades en qualsevol camp.
Fets importants que hagen protagonitzat dones.
Moments rellevants en la lluita per la igualtat de gènere.
Dones importants en la vida de cada alumne (mares, àvies...)
Cada dona correspondrà amb un dia de 2018: Naixement de la protagonista o dia de l'esdeveniment rellevant. Per elaborar el calendari, es retalla una quartilla del color assignat a cada categoria (Escriptores, artistes, científiques... i "La meua història"). Després els alumnes dibuixen, a la seua manera, un retrate de la protagonista o fet important i una breu ressenya. Per últim, s'enganxa la fitxa en el dia corresponent en el mega calendari col·laboratiu.
Esta semana vamos a empezar a trabajar las divisiones. Sabemos que Dividir es la operación de cálculo más complicada que hay, pero no os preocupéis, porque este año os vamos a enseñar una forma muy divertida y sencilla de dividir utilizando el método ABN.
Algun@s que ya conocéis la forma tradicional y la tenéis dominada, podréis elegir la forma que más os guste para realizar las divisiones.
Aquí tenéis unos vídeos explicativos para que podáis repasar en casa los pasos a seguir. En clase lo vamos a trabajar bastante durante este trimestre. Veréis que rápido aprendemos este método y nos lo pasamos pipa resolviendo las divisiones.
Divisiones método ABN:
Método ABN paso a paso (Familias):
Para los más atrevidos, os dejo aquí una actividad interactiva en la que podéis poner en práctica vuestros conocimientos sobre el método. ¡Ánimo!
Hi ha éssers vius que estan formats per una sola cèl·lula per això els anomenem unicel·lulars. Son tant petits que només els podem veure amb microscopis molt potents.
Protoctists: Són molt petits, medeixen al voltant de 100 nm, una dècima part d’un bacteri. Per tant, els hem d’observar a través del microscopi electrònic. Les algues són protoctists.
Moneres: Són els primers éssers vius que van poblar la Terra, és a dir, els més vells que coneixem! A més, són tan “forts” que poden viure en pràcticament qualsevol indret de la Terra, fins i tot en les pitjors condicions ambientals, com per exemple en àrees amb temperatures extremes o en grans profunditats oceàniques. Un exemple de moneres són els bacteris.
La majoria dels éssers vius, però, estan formats per moltíssimes cèl·lules; per això diem que són pluricel·lulars. Són pluricel·lulars els animals, les plantes i els fongs.
Els animals: Es poden desplaçar i s’alimenten d’altres éssers vius. Les papallones, els gats i els pardals són animals. Les persones també som animals, però som uns animals molt especials perquè tenim capacitats úniques: caminem amb l’esquena recta i sobre dues cames, tenim molt bona habilitat amb les mans, fem invents, parlem i escrivim, creem música, domestiquem animals...
Les plantes: No es poden desplaçar lliurement i no s’alimenten d’altres éssers vius, sinó que es fabriquen l’aliment a partir de l’aigua, l’aire, la llum del sol i les sals minerals. Un pi, un clavell i un enciam són plantes.
Els fongs: Tampoc no es poden desplaçar, però no són plantes perquè no es fabriquen l’aliment sinó que s’alimenten d’altres éssers vius molt petits o de restes de plantes. Els bolets que creixen al bosc són la part externa d’uns fongs. També són fongs les floridures que creixen a la fruita o al pa.
Hoy hemos evaluado en clase nuestros conocimientos sobre las comunidades autónomas, las provincias y los ríos más importantes de España a través de una herramienta digital muy divertida, el Kahoot. Ha sido muy interesante y motivador, porque después de cada respuesta recibíamos la información inmediata para saber si era correcta o no.